Тази година се навършиха 168 години от рождението на холандския художник

...
Тази година се навършиха 168 години от рождението на холандския художник
Коментари Харесай

Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо? ❤ Ван Гог

Тази година се навършиха 168 години от рождението на холандския художник Винсент ван Гог. Виден представител на постимпресионизма, той е един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Славата и признанието обаче го спохождат едвам след гибелта му.  Ван Гог е създател на към 900 куртини и 1100 рисунки, които основава през последните 10 години от живота си.  Той се самоубива на 37-годишна възраст,  знае се, че е страдал от тежко психологично заболяване. Светът научава името му най-много откакто на 17 март 1901 година в Париж, Франция са изложени 71 от неговите творби.

Една от най-известните му произведения е „ Слънчогледите “.

Да отделим момент от времето си и да си напомним някои от най-великите му изявления за живота:

***

„ Това, от което се нуждаем, е безкрайното и прелестното, ни повече, ни по-малко, и добре ще стори човек да не се задоволява с нищо по-малко и да не се чувствува спокоен, до момента в който не го е постигнал ”.

„ Можеш да бъдеш академик с учените, само че с художника би трябвало да бъдеш стихотворец. ”

„ Какъв би бил животът, в случай че нямахме куража да променим нищо? "

„ Ако чуеш глас, надълбоко в себе си, който ти споделя: „ Ти не можеш да рисуваш ”, тогава на инат започни да рисуваш и гласът ще изчезне ”

„ По-малката част от нашето неодобрение произлиза от това, че не сме намерили в живота мечтаното; по-голямата от това, че сме го намерили. ”

„ Ако се стремим да живеем почтено и откровено, ще сполучим, и въпреки тогава същинските болки и разочарования да са неизбежни, както и грубите неточности и злините, които ще правим, въпреки всичко по-добре е да горим вътрешно, въпреки и да бъркаме, нежели да си останем тесногръди и прекомерно внимателни. ”

„ Понякога е хубаво да обикаляме доста по света и да поддържаме връзка с доста хора, пък и това е постоянно наш дълг и призвание; само че който избира да си остане самичък и умерено да работи, и да има напълно малко другари, той се движи с най-голяма убеденост измежду хората и по света. ”

„ Щастлив е оня, който има вяра в Бога, тъй като той ще надмогне най-после всички страдания в живота, въпреки и не без труд и страдалчество. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР